Bezorgde moeder en Angst voor van alles….!

Angst zit niet in het hoofd maar in het lijf

Een moeder heeft enkele weken geleden contact met me opgenomen. Ze maakte zich ernstig zorgen om haar 12-jarig kind. Dat is de reden van hun bezoek en voor een kennismaking met TRE.

Het kind ‘loopt’ inmiddels bij een psychiater en een speltherapeut. Maar hierover zijn ze niet helemaal tevreden. Van kennissen hebben ze gehoord dat je van TRE zo lekker rustig wordt, dus de moeite waard van het proberen.

Inmiddels heb ik ook de intakes van moeder, vader en het kind bekeken. Vader heeft als diagnose ADHD, kind heeft ADD en moeder lijdt aan hypermobiliteit. Ze omschrijft het zelf ook zo mooi. ‘Hypermobiel …en de boel niet bij elkaar houden…’
Een mooie metafoor voor hoe een moeder naar het gezin kan kijken en zich verantwoordelijk voelt voor alles. Maar dat is mijn eigen invulling :-)

Het thema ANGST loopt als rode draad door de intakes heen.
Samenvattend:

 • angst voor (onbekend) eten
 • angst om te braken
 • angst om ziek te worden
 • angst voor andere mensen
 • angst voor nieuwe omgeving
 • angst om dik te worden

Mijn ervaring met systemisch kijken en werken zegt me dat hier ook sprake is van systemische belasting en/of loyaliteit tussen ouders en kind. Wanneer vader een angst ontwikkeld voor ‘ander’ eten, andere mensen en vreemde omgevingen, en moeder zo bezig is met gezond eten omdat ze vindt dat ze te dik is,…. Hoe vreemd is het dan dat een tiener ook angst ontwikkelt voor eten, niet lekker meedraait op school en stempel ADD opgelegd krijgt?
Kinderen zijn vaak loyaal aan ‘het systeem’. Dat is ook de reden waarom dynamieken, patronen en gedragen zich ook vaak generaties lang voortzetten binnen families.

De hierboven beschreven vormen van angst worden gecreëerd in het hoofd maar hebben mega impact op je fysieke gesteldheid en de wijze waarop je je vervolgens gedraagt.
Het lichaam reageert automatisch op prikkels uit de omgeving maar ook op negatieve gedachten. Zowel neurologisch, biologisch en fysiologisch. Met alle gevolgen vandien. Door dit soort gedachten schiet het lichaam in vlucht-, vecht- of bevriesdynamieken. Hierbij wat voorbeelden van de veschilende overlevingsdynamieken.

 • Vluchtdynamiek : situaties uit de weg gaan, dingen niet onder ogen willen zien, confrontaties niet aangaan, jezelf wegcijferen, geen mening geven, niet voor jezelf opkomen.
 • Vechtdynamiek: zeer alert en/of fel reageren, geïrriteerd, gefrustreerd, boos of woedend reageren.
 • Bevriesdynamiek: in situaties verstijven en /of verlammen, je hulpeloos of radeloos voelen, zeer negatieve tot suïcidale gedachten hebben, vele vormen van verslavingen.

Zowel vader, moeder als kind heben angsten ontwikkeld die zich uitten in de bovenstaande overlevingsstrategiën. Al deze angsten vertalen zich naar onprettige emoties en beperkend gedrag. En zo komt een gezin in een vicieuze cirkel van onmacht, frustratie, boosheid.

Hoe doorbreek je dit?
Het gezin heeft eerst de reguliere weg gevolgd van therapie; psychiater, speltherapeut, etc. voor hen bleek dit niet te werken.
Voor mij is dit inmiddels logisch. Negatieve angsten vertalen zich namelijk naar fysieke klachten, emoties en fysiek beperkend gedrag. Dit heb ik hierboven proberen uit te leggen. 

Met TRE, spanningsontladende oefeningen, helpen we het lichaam weer te ontspannen. Het lichaam voelt niet meer de noodzaak om te vluchten, vechten of bevriezen. Hierdoor nemen angsten af, waardoor het lichaam zich weer veilig gaat voelen. Gevolg is dat mensen zich zowel fysiek als mentaal gezonder gaan voelen. Vele soorten klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Is het bovenstaande herkenbaar?
Dan is een TRE-sessie of een TRE workshop mogelijk interessant voor je.

SBS 6
Opname TV73

Natuurlijk medicijnen,….toch?

En de oplossing van zorgverlenend Nederland is tot nu toe: medicatie voor maagzuur (Omeprazol en Rennies), Xanax voor angstaanvallen, Concerta voor ADHD, in het verleden Ritalin en Medikenet voor ADD maar nu toch, op advies door psychiater, overgestapt op Dexamfetamine. Mijn hemel…

Tsja,…mijn hoofd spint ervan. Het is veel wat er in dit gezin speelt. Ik ben heel benieuwd waar we met TRE uitkomen.

Waarom zou TRE dan wel werken?

TRE staat voor Tension Release Exercises. Op mijn website is hier veel info over te vinden. Daarnaast heb ik er al diverse blog-artikelen aan gewijd. Wereldwijd hebben miljoenen mensen al kennis gemaakt met TRE. Nederland loopt nog een beetje achter.

Angsten ontstaan als gevolg van mindere prettige ervaringen waardoor mogelijk ook zelfs trauma’s ontstaan. De reden waarom angsten, fobieën en trauma’s zo hardnekkig zijn, in die zin dat we er geestelijk en fysiek last van hebben, is het feit dat we in het algemeen alle problemen mentaal (met ons hoofd) op willen lossen. We denken, analyseren en piekeren ons suf hoe we zaken moeten oplossen. Veelal met veel frustratie tot gevolg.

De oplossing zit niét in het hoofd maar in ons lijf!

Het lichaam bouwt namelijk allerlei spanning en stress op als gevolg van angsten, fobieën, irritaties, onzekerheden, etc. Het lichaam wil ons namelijk beschermen en is altijd in opperste staat van alertheid. We willen overal de controle over hebben om ons veilig te kunnen voelen. Wanneer het lichaam een omgeving als ‘niet veilig’ interpreteert, dan schieten we in de overlevingsdynamieken vluchten, vechten of bevriezen. Dit bespreken we uitgebreid in een TRE workshop.

 

Bij angst, boosheid, stress of onzekerheid reageert ons fysieke lichaam veel eerder en sneller dan dat we met ons hoofd kunnen (mentale lichaam). We spannen onze spieren aan, de ademhaling en hartslag gaat omhoog en ons lichaam maakt allerlei stress-hormonen (adrenaline, noradrenaline en cortisol) en endorfines aan.

Fysieke klachten bij teveel spanning en stress

Wanneer je te veel, te vaak of te lang onder spanning en stress staat (door negatieve emoties) dan gaat het lichaam zich tegen je keren. Zo kan je lichaam o.a. de volgende reacties gaan geven:

 • Extra insuline aanmaken om de suikerwaarden (teveel aangemaakte energie) weer op een normaal pijl te krijgen. Hierdoor kun je last krijgen van diabetes type 2.
 • Door de verhoogde bloeddruk en hartslag heb je een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.
 • Je huid verslechtert, je krijgt bijvoorbeeld problemen zoals acne.
 • Je immuunsysteem en spijsvertering gaan slechter functioneren waardoor je je zwak en vermoeid voelt en vatbaar voor ziektes wordt.
 • Problemen met sexualiteit en intimiteit of een ontregeling van de menstruatiecyclus en verminderde vruchtbaarheid zijn typische gevolgen van langdurige stress.
 • Dikker en slapper worden. Weinig beweging i.c.m. veel stress resulteert in een afbraak van spieren doordat glycogeen en eiwitten worden afgebroken, maar juist het vet blijft. Met name cortisol speelt daarin een belangrijke rol omdat dit hormoon de groei van vetcellen bevordert. Je krijgt dus te maken met de typische vetophopingen rond de buik terwijl je armen en benen door de spierafbraak juist extra dun worden.

Psychologische effecten

Doordat je lichaam continue stresshormonen aanmaakt kun je je psychisch ook steeds minder goed gaan voelen. Dit merk je aan het feit dat je je vaak opgejaagd voelt en ook geïrriteerd of zelfs agressief reageert. Anderen trekken zich juist steeds meer terug wat kan lijden tot een depressie of burn-out.

Testje doen?

Hoe zit het met jouw fysieke, mentale of emotionele gesteldheid?