TRE effectief bij burnout en buikklachten

Een cliënt met darmklachten.

Het beste werkt het wanneer een cliënt zelf verteld waarom TRE werkt.

Vooral wanneer mensen zelf specialist zijn op gebied van lichaam of geest. Zij geloven pas dat TRE werkt wanneer ze zichzélf overtuigd hebben. Overtuigen door zelf te ervaren. Dit geld ook voor deze cliënt.

Deze cliënt vocht jarenlang tegen een burnout en maag-/darmklachten. Ken je mensen in je omgeving met deze klachten? Stuur deze nieuwsbrief dan door.

Hieronder een verkorte weergave van wat zij mij deze week schreef.

‘In het begin kostten de TRE oefeningen me heel veel energie, net zoveel energie als even hard lopen. Ik moet het dan ook absoluut niet in de namiddag of avond doen. De stresshormonen worden dan zo actief dat ze ’s nachts door blijven gaan. Iets wat zoveel energie kost, dat laat je op een gegeven moment verslonzen. Tenminste zo ging het bij mij wel. Dus op een gegeven moment was ik ermee gestopt.’
Noot:

Een hele logische reactie van het lichaam. Mensen met burnout moeten veel minder intensief de TRE oefeningen doen. Dan heeft TRE veel sneller een helend effect.

‘Ik was feitelijk al jaren helemaal burn-out, maar zat nog in een ontkenningsfase. Ik ben veel te snel en veel te lang direct weer actief bezig geweest om me te oriënteren op ander werk’.

Toen ik daar mee bezig was had ik ook gesprekken. E.e.a. triggerde me nogal. En ik pakte het aan op methode Ingeborg Bosch (PRI). Oude pijn doormiddel van een trigger naar boven zien te halen. Oude pijn was nog gekoppeld aan die trigger en door het te verwerken, kwam er een ontkoppeling. Die methode werkt. Psychisch ging ik me daarna beter voelen. Echter… het sloeg wel altijd op mijn buik.

Die verwerking van die triggers sloeg op mijn darmen. Dat hakte er zo diep in, dat mijn burn-out sterk verdiept werd. Op een gegeven moment kon ik echt niets meer. De afwas kostte zo gigantisch veel energie. Ik moest me er toe dwingen en deed er uren over om huishoudelijke dingen gedaan te krijgen.’
Noot:

PRI van Ingrid Bosch is vergelijkbaar met PMA. Deze trauma methodiek heb ik ook een tijd toegepast. Beide methodieken werken ook, alleen tot een bepaalde laag/bepaalt niveau. Nadeel van deze technieken vind ik dat je hierbij je vervelende situaties herbeleeft. Met deze technieken maak je namelijk vooral gebruik van je cortex (verstand). En hier zit hem de crux. Bij spanning/paniek/stress schiet je lichaam in een van de overlevingsdynamieken; vluchten, vechten of bevriezen.

Dit gebeurt automatisch, je kunt dit niet beïnvloeden. Je cortex doet dan niet mee, deze wordt overruled door je primaire brein. Hierdoor ben je niet in staat verstandelijk te reageren, te analyseren, te beredeneren of te overdenken.

‘In afgelopen periode was er iemand die me triggerde. Deze persoon vergat me een paar keer op te halen. Je voelt je dan niet serieus genomen, het triggerde me enorm. Ik maakte me boos, bedacht dit, bedacht dat. Dan weet ik al dat het me dieper raakt dan eigenlijk moet en dat er een koppeling van oude pijn zit. De eerste keer heb ik dit a la Ingeborg Bosch verwerkt. Dat ging prima, alleen de darmpijnen kwamen weer opzetten. De tweede keer dat iets soortgelijks gebeurde dacht ik, ik moet er wat anders mee. Laat ik het nu met TRE gebeuren. En warempel, effect voor mijn psyche was ongeveer gelijk, maar nu wel met een ontspannen lijf. Daarna heb ik het steeds met TRE gedaan. Op zich vind ik het wel fijn dat ik de theorie van Bosch heb, daardoor kan ik dingen wel sneller herkennen, maar voor mijn lijf is TRE toch echt beter. Dus nu doe ik regelmatig aan TRE. En als ik spanningen voel, dan doe ik het zeker.’
Noot:

TRE lost spanning, stress en fysieke klachten op diep niveau op. Daar waar de spanningen in je lichaam ontstaan zijn en ook vastgehouden worden. Het verhaal van cliente sluit hier naadloos op aan.

Zichtbaar & voelbaar veranderd

‘Onlangs ontmoette ik een nieuwe ‘vreemde’. Ik had haar een paar keer ontmoet. Op en gegeven moment zei ze; ‘je bent altijd heel spontaan’. Toen dacht ik: ik… spontaan???? Ik ben toch een kat uit de boom kijker? Dus blijkbaar ben ik toch veranderd. En dat klopt wel, zo voel ik het ook. Ik ben veel onbevangener geworden. Wat dat betreft was TRE wel eerder welkom geweest. Maar goed, het komt allemaal op Gods tijd. Wel wonderlijk dat jij me toen zomaar een mailtje stuurde met de uitnodiging om een TRE oefening te doen. ERG MOOI ALLEMAAL. Jij nog ontzettend bedankt Marc !’